5 lucruri pe care nu le învăţăm la universitate

DSC01696Pentru că pe băncile universităţii nu învăţăm lucruri care ne vor defini ca oameni, implicarea studenţilor în viaţa politică, socială şi educaţionala a devenit indispensabilă.

Intrăm în sistem educativ încă de la gradiniţă, teoretic ar trebuie să ieşim din acest cerc după un master sau doctorat pentru cei mai capabili şi dornici de ştiinţă. Teoretic, cand terminăm aceşti ani de studii  ar trebui să ne simti mai puternici, mai capabili de a confrunta lumea reală, cu un bagaj mare de cunoştinţe care ne ajută să devenim oameni mari. Practic însă, ieşim mecanizaţi, cu un întreg univers de cunoştinţe, incapabili fiind să le aplicăm în viaţa cotidiană.

Pentru că pe langă cursurile practice de 3 ani, facem practică doar 3-4 luni însă unele lucruri nu le vom învăţa niciodată dacă nu vom iei din cercul perfect şi comod numit ,,Universitate”

1. NU înveţi să-ţi construieşti relaţii. 

Capacitatea de a interacţiona  şi de a fi deschis cu cei din jur poate fi umbrită de educaţia de acasă sau de lupsa de comunicare din familie.  Deseori, anume aceşti tineri sunt cei care dau naştere unei generaţii retrase, lipsită de interes social şi de implicare. Să-i implicăm!

2. Nu înveţi în cine să ai incredere şi în cine  nu.

Poate nu este preocuparea sistemului de învăţămant, însă cu certitudine implicarea în diverse proiecte, activităţi sociale iţi poate spori încredere în tine  iar odată cu cunoaşterea de sine vei avea încredere şi în cei din jur iar mai apoi te vei simţi mai puternică împotriva celor răi.  Sporeşte încrederea în tine!

3. NU înveţi de unde să te informezi dacă ai nevoie.

Deseori, în special pentru tinerii din mediul rural, internetul este asociat cu reţele sociale sau jocuri online. Mai grav este că tinerii nu au învăţat ce şi unde să caute,cum să trimită o scrisoare electronică, să ataşeze un document sau să-şi instalez un program soft. Google este o unealtă minunată de căutare atunci cand ştii să-l utilizezi dar şi un generator de nervi atunci cand nu ştii.

4. Nu înveţi să fii un bun orator.

Ori, vorbitul în public este pentru toţi o problemă, cel puţin în faza iniţială. Această capacitate o poate dobîndi oricine care investeşte timp şi formare în propria persoană. Puţini din noi se dezice de o Coca-Cola sau de o îngheţată pentru a investi banii în propria educaţie. Participarea la un training de formare sau cumpărarea unei cărţi a devenit pentru tineri un lucru plictisitor şi enervant.

5. NU înveţi că greşile sunt constructive.

Orice greşeală pe care o facem poate să ne aducă un succes imens, dacă ştim să privim partea frumoasă şi optimistă a situaţiei.Trebuie să gandim la scară înaltă şi vom trăi la scară înaltă . Este vorba despre gandirea magică a gandului, capacitatea noastră de a crede în noi. Atitudinea noastră e cea care ne defineşte fiecare pas. Iar fiecare obstacol este o noua şansa să ne demontrăm nouă că suntem mai buni, că putem fi mai buni.

Multe lucruri nu vom învăţa la facultate dacă nu ne dorim.Tineretea este  ca o carte,  dacă ne deschidem spre lume vom descoperi multe, dacă răminem închişi, viaţa noastră nu se va schimba niciodată.  Limita noastră este gandirea iar orice vis  poate deveni realitate atat timp cat credem în  el.

Inspiraţie vă doresc!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s