Poporul moldovenesc este un popor fără valori

Poporul moldovenesc este un popor fără valori şi  fără respect de sine.

Noi, moldovenii mancăm mult şi bine, nu ştim de cele trei mese regulate pe zi, nu ştim de regim,nu facem sport, nu ne informăm despre sănătatea noastră. Bem pană la ultimul leu.. Ne facem că suntem credincioşi dar nu ne ştim adevăratele sărbători… Nu ne cunoaştem istoria. Nu vorbim  limba Romană,Nu cunoaştem  Imnul ţării noastre.

Mergem la medic doar atunci cand avem urgenţe. La biserică doar cand avem evenimente importante (nuntă, botez etc.) iar din cand în cand mai mergem la teatru, ca cinema sau în parc.

Lucrăm peste hotare la cele mai mici tarife. Părăsim ţara pentru un viitor mai bun, ne ignorăm prietenii, părinţii, rudele pentru putere, bani si funcţie.

Dragii mei,

Nu crede-ţi că spun cu răutate lucrurile astea, îmi iubesc ţara mai mult decat iubesc Parisul 🙂 pentru că cum spune şi zicala din bătrini ,,Fie painea cat de rea, tot mai bine-n ţara ta.” ,însă scriu aceste ganduri pentru că în fiecare zi mă doare situaţia din Republica Moldova.Situaţie pe care am abandonat-o, cu părere de rău, dar care totuşi mă cheamă acasa.

Cand merg pe străzile straine ale Franţei, un ecou din inimă mă cheamă acasă. Acest sentiment îmi dă speranţa că  într-o zi voi creşte la mine acasă.

Sunt convinsă că generaţia tanără, şi nu generaţia parinţilor plecaţi peste hotare, ci generaţia care se află ore întregi la bibliotecă, care priveşte documentare, care citeşte cărţi, care merge la trainguri , care face cursuri suplimentare,care învaţă limbi străine,face sport,  care scrie proiecte, care face voluntariat, cunoaşte istoria etc.

Generaţia asta va face schimbarea. NU suntem mulţi, poate prea puţini pentru o schimbare totală,dar cu un glas destul de puternic pentru a fi auzit de întreaga lume.

5 gânduri despre „Poporul moldovenesc este un popor fără valori

 1. eu fac parte din generatia care ar putea sa schimbe viitorul tarii nostre dar din pacate sunt de parte de locu in care mam nascut si totusi vad de stul de bine aceiasi situtie: lume care fuge din urma banilor, cauta bogatie in alta parte a emisferului, nu vede si nu apreciaza schimbarile prin care a trecut tara.
  Tara a trebuit sa-si faca istoria, a trebuit sa se schimbe dar o buna parte din popor nu a intelez binele inspre care sa mergem. De asta la present, si din o prospectiva externa, pare ca drumul bun si lung este pierdut.
  Multa lume munceste mult, dar putine persoane sunt in grad de a aprecia sudoarea noastra. Nici macar noi insine nu ne cunoaste bine, nu avem securitate, hotarire, incredere in noi. Stim prea putine despre cum am fost si probabil nu stim ce vrem cu adevarat. Multe persoane nu sunt constiente de a avea calitati unice care merita respect, si citeva din astea persoane au posibilitatea de-a realiza cea ce sunt in alta tara;dar din pacate la scoala nimeni nu ne invata cum sa ne obtinem respectul.
  Trec anii, de parte de lucu parintesc, si printre greu si printre bine tot acolo ma gindesc. Asi putea sa schimb ceva, daca cineva m-ar asculta…
  Lumea nu trebuie sa aiba frica dea vorbi in fata si cu ori si cine. Libertatea la cuvint nimeni nu trebuie sa ne o ia. Trebue sa stim ceea ce vrem si sa nu ne rusinam a spune ceea ce vrem, doar asa vom obtine respect catre tara Nostra. Doar cind toti vom fi constienti de a vrea aceleasi lucruri, atunci vom putea lupta impreuna pentru un viitor stabil si sanatos a tuturor noi! Respectul este la baza dar constructia cea mai mare depinde de comunicarea si mai ales de vointa a fiecarui a crea viitorul nostru si viitorul si fiecaruia dintre noi.

 2. Adevarat, dar sa nu uitam ca valorile nu se iau de la straini, nu se invata din carti, valorile se transmit, din neam in neam, din familie in familie, de la parinti la copii. Adevarat ca astazi exista acces la informatie si oricine poate citi ca este bine sa faci sport, sa ai un stil alimentar sanatos, dar daca de mic mama ti-a spus ca doar cartofii prajiti si carnea tin de satulie, trebuie sa treaca ceva timp, sa vezi pe pielea ta ca nu este asa, si ca trebuie sa faci o schimbare.
  Totusi noi moldovenii avem si calitati: suntem inteligenti, suntem buni la suflet chiar daca viata grea ne-a facut sa fim mai agresivi.
  Si eu sunt peste hotare, observ diferenta de cultura, iubire si mandrie de tara, stilul de viata mai relaxat si sper din suflet ca macar peste 10-20 de ani tinerii de astazi care vor deveni parinti, vor educa la randul lor copiii intr-un mod mai deschis, mai sanatos, mai liber, mai curajos.

 3. Titlul in sine este un soi de… pleonasm. Nu exista poporul „moldovenesc”. Exista poporul roman, rus etc. Limba pe care o vorbim este limba romana nu limba … moldoveneasca. Cred ca asta ar trebui sa fie prima valoare pe care sa o invete romanii de peste prut.

 4. Ca argument la afirmatia mea, pe langa istoria poporului nostru mai putin cunoscuta uneori dincolo de Prut, daca inlocuiesti in articol moldovenii cu romanii… articolul ramane perfect valabil. Toate lucrurile pomenite in articol sunt in mod egal specifice si romanilor din Romania.

 5. Vreau sav a povestesc in scurt cei cu Moldova.
  O tara cu ideologie Ruseasca, cu gindire Ruseasca,mentalitate si obiceiuri Rusesti.
  Incepind de la agricultura postcomunista lasata in paragina, nedezvoltata,caci bani dingonduri se spala prin firmele sus pusilor,ex Plahotniuc,Jaschi Jansca, etc. trecute prin Ofschoruri in Elvetia si Cipru, banii acestia sunt folositi ptr infractiuni ,de-a pregatii infractiuni economice, cu implicarea structurilor financiare si contabile ale Modovei( Banca, Garda Financiara, Pol. Economica,)
  Se pletesta astfel la reintorecerea banilor in tara voastra: 30% >Sis-ului si celui din banca care controleaza spalarea banilor, 20% Fiscului, care controleaza contabilitatea, 10% Banciii care a permis splarea, ( bancii din Moldova) si restul se backuie la transferator.
  Alta schema este prin Western Unin, se aduna copii pasaportelor care primesc banii din Spania ex. Apoi se duc toatea astea in copii la banca care accepta transferul, se semneaza in fals si banii sunt in Moldova,µ astai varianta ce-a mai ieftina.
  De dracu au dat Moldovenii care au luat banii cu incredere de la mafia ruseasca si au transferat prin bancile Moldovenesti in Cipru, acolo EU au dat dispozitie si Banca Mondiala sa se blocheze ridicarile de ches si transferurile. Astfel ex. Filimon Constanti a ramas dator rusilor vreo 30 Mil.USd, cu toate ca a mituit in Larnaca directorii bancilor, nu a resuit inca sa lescoata banii, acest individ este ´´zacazit´´ de structruirle mafitotice Rusesti si Ukr.
  Recolta agricola este monopolizata de structriule mafioto-politice ,care cumpara la dumping pret produsl finit, in barter cu produse chimce si seminte, false ,vezi dosarul Okolisan Pavel ,Curtea de Apel Chisinau.,marfa este exportata dar ramine pe teritoriul Moldovei,numai actele-s ptr export.plata nu se transfere facinduse barter cu firme Ofchor, cu marfaq ex. Sofwear, programe, marcii cum sunt ex Coca Cola,adica da in folosinta marca, numai ptr contabilitatre. Totui fain si frumos, producatorul nu are cu ce sa-si hraneasca odraslele, ele fiind peste hotare si trimit miloine de Euro sa sa sustina importul de produse scumpe si lux, unde iar cistiga rechinii,stiti voi caresunt.
  Liderul cistiga asa sa nu moara sa aibe sa reinseminteze holdele sarace cu minerale care sunt scumpe ,la pretul din Eu sau Rusia, daca nu esti ai lor cumperi de te ustra, vezi ex celui din Ukraina care cumpara gaz la 30% mai ieftin findca backui inapoi si finanteaza politicul, plata asta nu sam ai facut inca la Rusu
  La voi Filimon Const. Face compensarile Moldgaz cu Transgaz,Ukrgaz,si de aceea Transnistria beneficiaza, nu din cauza Moldgaz srl ci dincauza ca acesti bani datorati de catre Transbistria ramin la Filimon care transfera prin banicle din Transnistria in Ukr si Rus. Cumpara carbune ,care-l vinde institutilor statului Moldovensc, la pret exorbitant, acest instiutii, Intrene, scoli, Penitenciare, Spitale, etc, nu platesc , ca nu au bani, statul Vostru emite garantii de plata lui Filmon ca va plati datirua, ek garaantia o imncaseaza in Rusia, si statul vostru si dobindaplateste ca nu are banii ptr.tranferul garantiei.
  Daca vorbim de vinuri cel mai de vina sunt comunsitic a ei l-au rugat pe …sa dea embargou la vinurile moldovenesti, astai culmea, doar firmele lui fiusu exporta prin Baltika.
  DACA despre o justie sparta de corupta, e complexa si toti stiu dar nimeni nu misca ,caci le convine, daca despre penitenciare cu boli incurabile, cu stisteme mafiotice, narco,finatari dubiose din afara tarii,finatinduse sistemul penitenicar de la Justire ca sa ramina asa cu ´´vor zakonia´´ ca sa poata sa-si scoat copeica toti ,sa se cumpere ainii de detenitei,carocoedac lucrezi ti se scade din detentie, caroce, copica face legea.
  Daca de Politei, Receanu face de-a ochul lumi sa vada ,la fel a ramas, s schimbat la Azil si Migratie seful, dar au ramas cateii ca sa muste, toti strini platesdc mita ptr.viza de sedere, ba si platesc si ai mai si jecmanesc, si-au facut si penetenciar ,astia de la Azil, ca sa nu le scape banutu, de la mita de acolo. Apoi de ce eu trebuie sav a scriu asta ca voi stiti.
  Daca truismul ,pretul estemai mare decit in Paris, daca transport, microbuzele, fac legea , daca feroviar, mafia trasnportului international cu scisorile de trasura care se contrafac, in Cuciurgani iese fasole, iar in Moldova intra boabe de naut,,o vama sparta de corupta, un control vamal ineficace, contrabanda asta cu tigari ,nu vreau sa sciru. Altai prblema mai mare decit tigarile, ca ele se cumpara cu naccize si tva in Moldova, asta statul nu pierde, dar pierde maimult la exportul de marfuri la pretri mici , ba se returneaza lata mara, caroce

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s