Locul 117 in lume…

Moldova a ocupat locul 117 în lume din 182 de state după nivelul de trai şi protecţie socială. Despre aceasta atestă „Raportul privind dezvoltarea omului pentru anul 2009”, publicat de Programul Naţiunilor pentru Dezvoltare (UNDP). Lista este condusă de Norvegia, Australia, Islanda, Canada şi Irlanda.saracie

Estonia, Lituania şi Letonia sunt în lista ţărilor cu nivelul înalt de dezvoltare umană şi ocupă locurile 40, 46 şi, respectiv, 48. Majoritatea ţărilor din CSI sînt în grupul statelor cu nivel mediu de dezvoltare. Rusia se află pe locul 71, Ucraina – pe locul 85. O situaţie mai proastă decît în Moldova este în Uzbekistan (locul 119), Kîrgîstan (locul 120) şi Tadjikistan (locul 127). Ultimele ţări în listă sînt Nigeria, Afganistan şi Sierra-Leone.

În document au fost analizate datele despre nivelul de trai şi protecţia socială a locuitorilor din diferite ţări, sănătatea lor, nivelul de studii şi al dezvoltării culturale a populaţiei, starea criminală şi a protecţiei mediului înconjurător. Printre factorii pe baza cărora s-a elaborat raiting-ul de dezvoltare, fac parte longevitatea vieţii, PIB pe cap de locuitor (după paritatea puterii de cumpărare) şi nivelul de pregătire. La determinarea rating-ului s-a ţinut cont de aşa indicatori ca libertatea, valoarea omului şi posibilitatea participării lui în viaţa socială.

După ritmul de reducere a populaţiei, lista este condusă de Bulgaria, peste 41 de ani numărul de locuitori ai acestei ţări se va reduce cu 28,5%. Aceasta este urmată de patru republici din fosta URSS – Belarus (24,5%), Moldova (24,1%), Ucraina (23,4%) şi Lituania (21,5%).

Sursa: Infotag

Reclame

3 gânduri despre „Locul 117 in lume…

  1. Daca o mai continuam tot asa cu politica dusa pina in prezent ,atunci chiar ajungem sa fim la finele listei…Eu doresc schimbarea dar voi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s